Kompostiranje
Prednosti Uporabe EM za Kompostiranje
- Preprečevanje gnitnih procesov: EM mikroorganizmi spodbujajo fermentacijo namesto gnitja, kar preprečuje neprijetne vonjave in tvorbo škodljivih snovi.
- Hitrejši razkroj: Učinkoviti mikroorganizmi EM pospešujejo razgradnjo organske snovi, kar skrajša čas kompostiranja.
- Ohranjanje mineralov: Fermentacija z EM ohranja minerale v kompostu, ki so kasneje na voljo rastlinam.
- Povečanje humoznega dela v tleh: EM kompost povečuje vsebnost humusa v tleh, kar izboljšuje strukturo tal in njihovo sposobnost zadrževanja vode ter hranil.
Postopek Kompostiranja z EM
- Priprava organske mase: Zberite organsko maso, kot so kuhinjski odpadki, vrtni odpadki in ostanki pridelkov, in jo narežite na manjše kose.
- Dodajanje EM: Enakomerno rastrosite EM BOKASHI po pripravljeni organski masi.
- Fermentacija: Organsko maso zložite v kompostni kup ali posodo, kjer bo potekala fermentacija. Po potrebi zalijete z vodo, da zagotovite zadostno vlažnost.
- Zaključek fermentacije: Po nekaj tednih fermentacije fermentirano maso zakopljite v zemljo. Tam se bo proces kompostiranja samodejno zaključil, pri čemer se humus in minerali sprostijo v tla. Ali pustite, da se kompostiranje zaključi do konca na samem kupu.
Z uporabo EM pri kompostiranju dosežemo kakovosten kompost, ki izboljšuje rodovitnost tal in prispeva k bolj zdravemu rastju rastlin. Fermentacija z učinkovitimi mikroorganizmi je trajnostna metoda, ki povečuje humozni del tal in zagotavlja rastlinam dostop do ključnih mineralov.
Načini kompostiranja z EM
Bokashi Fermentacija
Bokashi fermentacija je metoda predelave organskih odpadkov v bogat kompost s pomočjo efektivnih mikroorganizmov (EM). Ta metoda je hitra, enostavna in učinkovita, saj omogoča predelavo organske snovi v uporabno zemljo v samo enem mesecu. Tukaj je podroben opis postopka:
- Zbiranje organske snovi: Organske odpadke zbiramo v zrakotesnem kompostniku, ki deluje kot fermentacijska posoda.
- Dodajanje EM Bokashi: Pri vsakem vnosu organske snovi jo posujemo z EM Bokashi (mešanica efektivnih mikroorganizmov) in pretlačimo, da omejimo izpostavljenost kisiku.
- Fermentacija: Tako pripravljena zmes fermentira 14 dni v zrakotesni posodi. Med fermentacijo sproti odvajamo tekočino iz posode, ki jo lahko uporabimo kot gnojilo ali za čiščenje odtokov.
- Po končani fermentaciji:
- Trdno snov zakopljemo neposredno v vrt, kjer bo po 14 dneh pripravljena kot kompost.
- Alternativno jo stresemo na kompostni kup.
- Tekočo snov lahko zlijemo na kompostni kup ali shranimo za uporabo kot tekoče gnojilo.
Bokashi Kompostiranje: Dva Meseca do Uporabnega Komposta
Bokashi kompostiranje je prav tako učinkovita metoda za predelavo organskih odpadkov. Proces traja dva meseca in vključuje naslednje korake:
- Priprava kupa: Organsko snov zmešamo z EM Bokashi.
- Vlažnost: Kup prilagodimo, da dosežemo približno 35% vlage.
- Prekrivanje kupa: Kup prekrijemo s folijo, da ohranimo vlažnost in zaščitimo pred zrakom.
- Čas fermentacije: Po dveh mesecih je kompost pripravljen za uporabo.
Klasično Kompostiranje z EM®: Tri Mesece do Kakovostnega Komposta
Klasično kompostiranje z dodanim EM® je tretja metoda za predelavo organskih odpadkov. Ta proces traja tri mesece in vključuje naslednje korake:
- Zbiranje organske snovi: Organsko snov zbiramo v klasičnem kompostniku.
- Dodajanje EM Bokashi: Na vsak nanos organske snovi posujemo z EM Bokashi.
- Čas kompostiranja: Kompostiranje traja tri mesece. Medtem lahko spodnje, že gotove plasti komposta sproti odstranjujemo.
Vsaka metoda kompostiranja z EM Bokashi ima svoje prednosti in različne čase priprave. Bokashi fermentacija je najhitrejša in omogoča predelavo organskega materiala v samo enem mesecu. Bokashi kompostiranje traja dva meseca, klasično kompostiranje z dodanim EM® pa tri mesece, a omogoča kontinuirano pridobivanje komposta. S temi metodami lahko učinkovito zmanjšate količino odpadkov in ustvarite bogat kompost za vaš vrt. Trajanje celotnega procesa lahko varira glede na dodano organsko maso. Material bogat s celulozo potrebuje več časa za celoten proces kompostiranja.
Gojenje zelenjave
EM BOKASHI deluje kot aktivator bioloških procesov in se odlično dopolnjuje z uporabo izdelka EM TERRA ACTIVE in EM PLANT FORTE.
Uporaba: 2 kg EM BOKASHI posujemo na površino 20 m2 in zmešamo z zemljo.
Priprava vrta
EM BOKASHI mešanico pustimo stati dva tedna v odprti vrečki ali na kupu, da se dvigne pH. Nato jo zmešamo z vlažno zemljo 1 kg / 100 kg vrtnarske podlage. Tako smo dobili odličen substrat za rože in zelenjavne sadike.
SESTAVA
Efektivni mikroorganizmi EM®,melasa, otrobi žitaric, voda.
Rok uporabe: najmanj 6 mesecev od datuma proizvodnje. Izdelek ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov (GSO).
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.